Jesteś tym, co jesz.

Jesteś tym, co jesz.


Hej witam, was po raz kolejny na mym blogu jak się zapewne domyślacie, po nagłówku dzisiejszy wpis będzie poświęcony tematyce żywienia oraz temu, jak się odżywiamy, zastanowimy się nad konsekwencjami opychania się przysłowiowymi śmieciami typu fast food, oraz wymiernymi korzyściami wynikającymi ze świadomej konsumpcji.

Założę się, że zapewne każdy z nas słyszał to hasło, które pozwoliłem zamieścić sobie w tytule, a mianowicie „Jesteś tym, co jesz” te kilka prostych słów według mnie są aktualnym odzwierciedleniem rzeczywistości, a mianowicie odnosi się ono na ogólny obraz stanu zdrowia współczesnego społeczeństwa, na jego samopoczucie oraz ogólny obraz tężyzny fizycznej całego narodu.

Oczywiście jest, to spojrzenie można, by, rzec globalne a ja w tym wpisie chce, skupić się na jednostce, czyli na każdym z nas na tych przysłowiowych „Kowalskich” i właśnie dzisiejszy post w mniejszym lub większym stopniu będzie dotykał każdego z nas z osobna i bez wyjątku.

Świadome żywienie oraz regularne odżywianie z zachowaniem trzech podstawowych posiłków niesie ze sobą masę atutów między innymi:

- wpływa na lepsze samopoczucie, dzięki któremu odbiera się nas przychylniej.

- na atrakcyjniejszy wygląd, który z kolei dodaje, dodatkowych punków u płci przeciwnej co przekłada, się na lepsze samopoczucie oraz na zdrowsze podejście do innych poprzez pryzmat własnych wyrzeczeń i drogi, którą należało przebyć, by osiągnąć swój cel.

-ostatni argument, lecz najważniejszy w mym mniemaniu na potwierdzenie mej tezy dotyczyć będzie naszego zdrowia, gdyż zdrowy organizm jest bądź co bądź odzwierciedleniem tego, co spożywamy w ciągu dnia, miesiąca, roku i w końcu całego swego życia, bo chyba każdy sobie zdaje sprawę, iż „W zdrowym ciele zdrowy duch” bez uświadomienia sobie tej kwestii w tejże materii zdrowie raczej nie będzie dopisywać po prostu taka symbioza, dzięki której człowiek w jakimś stopniu może, stać się szczęśliwy czerpiąc, z życia garściami.

Zdrowie każdego powinno stać na pierwszym miejscu w hierarchii priorytetów i być wartością nadrzędną, bez której nie można mówić o pełnym szczęściu, gdyż wiadomo nie od dziś, że zdrowie jest rzeczą daną człowiekowi na jakiś czas, a gdy odchodzi, zaczynają, się problemy narzekanie oraz frustracja dlatego trzeba o nie dbać i pielęgnować w każdy możliwy sposób a świadome i regularne spożywanie posiłków jak najbardziej się do tego zalicza, należy, edukować w tej kwestii, oraz systematycznie przypominać, i napominać, gdy zdarzy się chwila zwątpienia bądź słabości, by jednak nie zaniechać takowych dobrych praktyk, gdyż pielęgnowanie niektórych przyzwyczajeń daje efekty w przyszłości, które robią potem różnice dzięki czemu, zamiast leczyć choroby, zapobiegamy ich rozpowszechnianiu.

Jeśli już jesteśmy, w tematyce chorób nie należy, zapominać o nadwadze o wszelakiej maści schorzeniach układu krążenia, gdyż cholesterol, który gromadzi się w naszych żyłach może, doprowadzić do nieodwracalnych skutków rujnujących nasz organizm a świadome i regularne spożywanie posiłków temu w jakimś stopniu zapobiega, co jednocześnie przekłada, się na nasze samopoczucie oraz stan zdrowia, który jest największym skarbem i o które trzeba dbać jak o nic innego na tym świecie.

Często też się mawia o tym, by prowadzić zbilansowany tryb żywieniowy, czyli by przygotowywać swe posiłki według pewnych zasad dotyczących spożywania sugerowanych dziennych składników odżywczych tzn. na dostarczeniu naszemu organizmowi niezbędnych składowych sprzyjających rozwojowi organizmu a dokładniej rzec ujmując, sprawa dotyczy, 3 głównych elementów tzn.porcji warzyw, które powinny stanowić około 1/2 twego talerza i mogą one przybierać formy surówek, sałatek bądź przetworów przygotowanych wcześniej i zapastowanych a są nimi między innymi ogórki konserwowe lub kiszone papryka marynowana itd.etc.

Kolejny m składnikiem odżywczym, o którym nie należy, zapominać to węglowodany, choć w dzisiejszych czasach raczej trudno, by je wyeliminować nawet bardzo, się o to starając, są, po prostu wszędzie i są, jak najbardziej niezbędne jednak tak jak ze wszystkim w życiu bywa, nie można, przesadzać i wpadać w jednej skrajności w drugą nadmierne spożywanie tychże składników może prowadzić do nadmiernej otyłości, próchnicy lub co gorsza cukrzycą, ale są, nam jednak niezbędne w życiu a dzienne spożycie powinno, oscylować w granicach 50-55% całkowitego dziennego zapotrzebowania na kalorie a na naszym talerzu powinny, dominować produkty bogate w węglowodany złożone a należą, do nich wszelakiej maści kasze, makarony, płatki owsiane, oraz inne produkty na bazie nieprzetworzonej mąki.

Ostatnim aspektem, o jakim należy, wspomnieć są, produkty pochodzenia białkowego jednak tu kwestia dziennego spożycia jest uwarunkowana od płci oraz wieku jednak uśredniona wartość dla kobiet w wieku od 26 do 60 lat powinna, wynosić od 70 do 90 gram. na dobę analogicznie dla mężczyzn ten zakres wynosi, od 75 do 200 gram. na dobę.

Pamiętać jednak należy również o tym, że można ba nawet należy modyfikować przeróżne konfiguracje żywieniowe i zastępować jeden składnik drugim, by wprowadzać do swego menu nowe produkty, bawić się smakami, by nawet poprzez tak prozaiczną czynność, jak spożywanie posiłków móc poznawać nowe nieznane jeszcze „horyzonty” nie zamykając się na to, co nowe i nieznane a otwierając się i próbując, bo co niby ma się do stracenia?, a do zyskania tak wiele własne zdrowie, komfort psychiczny oraz dobre samopoczucie.

Docierając powoli do brzegu mego wywodu dążyć i aspirować do bycia szczęśliwym należy, w każdym aspekcie swego życia nawet tak mogłoby, się wydawać błahej sprawie, jak to, co wkładamy sobie do ust w jakich proporcjach i z jaką regularnością.

Pozdrawiam zdrowo myślących i marzących.

 

Fantasy live

 

Komentarze

Popularne posty